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BY E-MAIL:  policycomments@sars.gov.za 

Dear SARS 

COMMENTS ON THE DRAFT INTERPRETATION NOTE: PUBLIC BENEFIT 

ORGANISATIONS: PROVISON OF RESIDENTIAL CARE FOR RETIRED PERSONS 

1. We herewith take an opportunity to present our comments on behalf of the South African 

Institute of Chartered Accountants’ (SAICA) National Tax Committee on the draft 

Interpretation Note (IN) – Public Benefit Organisations: Provision of residential care for 

retired persons published by SARS on 21 February 2020.   

2. We once again thank SARS for the ongoing opportunity to provide constructive comments 

in this regard. SAICA continues to believe that a collaborative approach is best suited in 

seeking solutions to complex challenges, especially in these very difficult economic times. 

COMMENTS 

Older persons and housing schemes  

3. The following statement in section 2 of the draft IN is made:  

“Although section 30 or the Ninth Schedule does not define or refer to ‘older persons’, 

PBAs aimed specifically at older persons are included in the Ninth Schedule …”  

4. The definition of ‘older person’ as defined in section 1 of the Older Persons Act 13 of 2006. 

means “a person who, in the case of a male is 65 years of age or older, in the case of a 

female, is 60 years of age or older”.   

5. Paragraphs 4.1 and 4.2.2 refer to housing schemes for retired persons as contained in the 

Housing Development Scheme for Retired Persons Act 65 of 1988. This act defines a 

retired person as “a person who is 50 years of age or older”. 

6. The purpose of the draft IN is to deal with retired persons, who are, although not defined 

in the Act, required (subject to a certain percentage) in terms of paragraph 3(c)(i) of the 
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Public Benefit Activities list contained in Part I of the Ninth Schedule, to be over the age of 

60.  The draft IN therefore doesn’t make a distinction between a male and a female and 

only requires that the person must be retired and over 60, or a retired person who is poor 

and needy (paragraph 3(c)(ii)).   

7. Submission: Although it is acknowledged that the background to the relief provided by 

various governmental and other organisations to older persons who stay in various 

housing schemes provides context to the government’s policy in this regard, it does create 

some confusion in relation to the provisions of ‘residential care for retired persons’ as 

relates to age limits.  

8. Perhaps it would be more appropriate for SARS to explain the purpose and rationale for 

paragraph 3(c) of Part I of the Ninth Schedule to the Act and specifically with regard to the 

deletion of section 10(1)(cF) rather than refer to other Acts that have different age limit 

provisions – see further comments below.   

Meaning of ‘residential care’ 

9. It is interesting to note that the draft IN interprets the words in the terms ‘residential care’ 

independently.  The draft IN concludes that ‘residential care’ must “be interpreted as the 

provision of a building for retired persons to live in.”  It states further that this interpretation 

is in line with the wording of the repealed section 10(1)(cF) that referred to a building, 

housing complex or village.   

10. Important to note is that section 10(1)(cF) referred to “the provision of residential 

accommodation”.  In contrast, paragraph 3, of the Ninth Schedule, refers to the provision 

of residential care.   

11. The meaning of the words accommodation and care, when considered individually, are 

not the same. It follows that the two terms, residential care and residential accommodation, 

are therefore different.   

12. The fact that the draft IN states that “organisation … is not therefore expected to provide 

meals” confirms that the two provisions do not have the same intention.   

13. Submission: The Explanatory Memoranda, in 2000 and 2002, didn’t provide any 

explanation for the fact that the wording was changed, particularly with respect to the 

replacement of the word ‘accommodation’ with the word ‘care’.  Although we welcome the 

change, it is suggested that the policy rationale of Government with respect to the change 

from ‘residential accommodation’ to the term ‘residential care’ be expanded upon. 

Meaning of ‘retired person’  

14. Paragraph 4.2.2 states that ‘retired persons’ refers to persons having concluded their 

career, occupation, business or profession owing to having attained retirement age 

relevant to that particular career, occupation, business or profession, or persons retired 

owing to ill-health or infirmity, or retrenchment, or any other reason. Persons can retire for 

reasons other than age.  
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15. It would appear that a spouse of a ‘retired person’ who may never have been in 

employment will, based on the explanation of ‘retired person’ in the draft IN, not be a retired 

person for the purposes of these provisions. 

16. Submission: Confirmation of the exclusion of spouses referred to above from the ‘retired 

person’ provisions contained in the draft IN would be appreciated. 

17. Paragraph 4.2.3 stipulates that an organisation must provide residential care for retired 

persons of whom more than 90% are over the age of 60. It further states that in order to 

meet the requirements of PBA3(c) all of the persons to whom the organisation provides 

residential care must be retired as discussed above.  

18. However, the public benefit activity 3(c) in Part 1 of the Ninth Schedule reads as follows: 

 

19. Paragraph 4.2.3 further emphasises that a retired person and that person’s spouse will 

both be regarded as a person for this section to apply. The spouse of a retired person, 

who may never have been in employment, will however, based on the definition of ‘retired 

person’ appear not be a retired person but would be a person when calculating the 90%.   

20. The draft IN thus requires that 90% of the retired persons to whom residential care is 

provided be over 60 years of age. However, the Ninth Schedule only refer to 90% of the 

persons to whom the residential care is provided must be over the age of 60. 

21. There is therefore a difference of interpretation between the draft Interpretation Note and 

the Act. 

22. Submission: Clarity on the correct interpretation of the provisions should be provided 

and/or the Act / draft IN should be amended accordingly.  
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Should you wish to clarify any of the above matters please do not hesitate to contact us. 

Yours sincerely 

 

Piet Nel 

Project Director: Tax Education 

 

 

 

 

Dr Sharon Smulders 

Project Director: Tax Advocacy 

 

The South African Institute of Chartered Accountants 

 


